Thursday, March 5, 2009

kaoseteooria ja majanduskriis

Leo Võhandu, TTÜ emeriitprofessor



For complete article, click here

Kaos tähendab igapäevakeeles täielikku segadust ja korralagedust. Füüsikas tähendab see mingi süsteemi osiste vastastikust mittelineaarset mõjutamist koos kõigi või peaaegu kõigi süsteemsete liikumiste ebastabiilsusega. Keerulisevõitu väljend on, aga asja olemuse seletab ilusasti ära.

Et füüsikud ja mehaanikud kaoses päris hästi orienteeruvad, siis heietab nii mõnigi lootust, et ehk aitab kaoseteooria meil kriisiolukorrast pääseda. Kiiret lahendust see teooria muidugi pakkuda ei saa, aga üht-teist kasulikku majanduse ja valuutaturgude jaoks võib sealt leida küll.

Kõigepealt märgime, et eesti keeles on ilmunud kahe akadeemiku sulest kaks head ja loetavat raamatut kaoseteooria radadelt. Esimene neist pärineb Tartu Ülikooli mehaanika emeriitprofessori Ülo Lepiku sulest – «Kaos ja kord» (1997). Teise ja hoopis kopsakama raamatu kirjutasid akadeemikud Ülo Lepik ja Jüri Engelbrecht paar aastat hiljem. Selle pealkiri «Kaoseraamat» on küll lühike, aga sisu on see-eest õige huvitav.

...

Kummalisel kombel on just kaks Eestiga tugevalt seotud meest tõestanud, et kaoseteooriast on rikkaks saamise mõttes õige palju kasu.

Veidi vanem neist kahest kannab nime Tõnis Vaga. Usutavasti on ta praegu maailmas kõige tsiteeritum eestlasest majandusteadlane. See on mees, kes 1994. aastal avaldas põhjapaneva ingliskeelse raamatu: Tonis Vaga «Profiting from Chaos» («Kaosest tulu teenimine»). Mul õnnestus see raamat poolkogemata 1995. aastal ühest Tallinna raamatupoest leida ja osta. Alguses arvasin, et on tegu mõne lõunaameeriklasega, kuid järsku taipasin, et selle nime taga võib olla hoopis eestlane Tõnis. Asi sai kohe klaariks, kui vaatasin raamatu pühenduste lehekülge. Üks pühendustest oli tütrele nimega Maie. Nii et oligi eestlane. Pärastine internetikontroll tõestas kah, et tegu on praegu 60-aastase üpris tragi USA eesti kogukonna liikmega.

Vaga on hariduselt füüsik, kuid 1979. aastal avaldas ta ülimalt olulise artikli aktsiaturu hindade kõikumisest ja hiljem ka nn koherentsete turgude teooria, mis mõlemad äratasid majandusteadlaste hulgas suurt tähelepanu. Nii ta asuski oma ideid majanduses realiseerima suurfirma Booz Allen Hamilton vanempartnerina. Muide, Vaga raamatut ei leia te ühestki Eesti raamatukogust, küll aga on see vabalt kõigile kättesaadav Google’i elektronraamatute hulgas.

Teine Eestist pärit mees, kelle kirjutatud raamatud valuutaturgudel kauplemisest USAs õige menukad on, on Alexander Elder. Vagast aasta nooremana sündis ta küll Leningradis, kuid elas Eestis ja õppis Tartus meditsiini. Ta asus tööle kalalaeva arstina. Aafrika ranna lähedal kala püüdes hüppas ta laevalt ära läände ning sai USAs poliitilise varjupaiga. Elder töötas psühhiaatrina New Yorgis ja õpetas muide ka Columbia Ülikoolis.

Psühhiaatrina pakkus valuutaturg talle omamoodi väljakutset ning nüüdseks on ta kirjutanud paraja paki väga menukaid raamatuid valuutaturgudel kauplemisest. Neid raamatuid on tõlgitud 12 keelde. Tartu Ülikooli raamatukogus on Elderi raamatutest olemas viis, Tallinna raamatukogudes mitte ühtegi...

No comments: